Tilstedeværelse på nettet er viktig i dagens digitale verden. Ønsker du å vise frem din portefølje, starte en blogg eller markedsføre din bedrift er en nettside en enkel måte å nå ut til et bredere publikum. I dag trenger du ikke være en teknisk ekspert for å lage en imponerende nettside. I denne artikkelen vil vi utforske to populære plattformer, Wix og Wordpress, som tilbyr mulighet for å skape din egen nettside uten å måtte skrive en eneste linje med kode.
Wix: Drag-and-Drop
For de som ønsker en enkel og intuitiv måte å lage en nettside på, er Wix et utmerket valg. Wix er oversiktlig og gir deg mulighet for å inspisere siden live på både mobil, tablet og pc. Noen av hovedfunksjonene til Wix:
Maler: Wix tilbyr et bredt utvalg av profesjonelt designede maler som dekker ulike bransjer og stiler. Du kan enkelt velge en mal som passer dine behov, og tilpasse den etter satte kriterier.
Drag-and-Drop: Bygg nettsiden din ved å dra og slippe elementer som tekstbokser, bilder, videoer og former. Du bestemmer selv plassering og innhold.
Appmarked: Utvid funksjonaliteten til nettsiden din ved å legge til apper fra Wix sitt appmarked. Dette kan inkludere alt fra sosiale media, nettbutikk, blogg og dropshipping.
Responsivt Design: Wix sørger for at nettsiden din ser bra ut på ulike enheter, fra datamaskin til mobiltelefon, men små justeringerer er nødvendig for at det skal fungere optimalt.
Hosting og Domene: Wix tilbyr også hosting og domeneregistrering, slik at du kan ha alt på ett sted, men du kan også velge og benytte egne fra andre aktører.
SEO: Wix har innebygd SEO som automatisk legger til det du trenger for å øke synligheten på innholdet ditt. For å få det helt til topps burde man legge inn litt ekstra arbeid.
Fordeler med Wix:
Enkelt å sette opp, visuell jobb, gode tilpassede maler, god SEO, smertefri vedlikehold og publisering
Ulemper med Wix:
Ingen innebygd løsning for å håndheve kravene til Personvern. Optimal SEO krever litt teknisk kompetanse. Tilpassing av designelementer kan kreve noe teknisk tilpassing for å fungere optimalt med ønsket innhold. Støtte for WCAG2 er nå introdusert, men bruker må selv sette seg inn i kravene.
Wordpress: Fleksibilitet og Kraft
Wordpress er en annen populær plattform som gir deg mer fleksibilitet og kontroll over nettsiden din. Her er noen av hovedfunksjonene til Wordpress:
Temavalg: Mye av wordpress er basert på temaer og det er derfor enkelt å finne gratis eller premium tema som man kan bygge videre på.
Blokkeditor: Wordpress bruker nå en blokkbasert editor som gjør det enkelt å lage sider. Sett sammen tekst, bilder, overskrifter og mer ved hjelp av blokker.
Plugins: Den virkelige styrken til Wordpress ligger i plugin-økosystemet. Plugins er tilleggsprogrammer som legger til funksjoner på nettsiden din, som kontaktskjemaer, SEO-optimalisering og sikkerhet.
Eget Hostingvalg: Med Wordpress kan du velge din egen leverandør av webhotell og ha full kontroll over din nettsides hosting.
Tilpasning: For de med litt teknisk kunnskap, gir Wordpress deg muligheten til å dykke dypere inn i koden for å tilpasse nettsiden enda mer.
Fordeler med Wordpress:
Kom raskt i gang med predefinerte maler og plugins
Ulemper med Wordpress:
Ingen innebygd støtte for Personvern. Du må selv sørge for at WCAG2 støttes. Optimal SEO krever litt teknisk kompetanse. Plugins som verktøy er enkelt å legge til, men hvis de plutselig får en feil kan det oppstå problemer. Blir lett "en av mange", ved å bruke en template skiller ikke siden seg ut fra mengden.
Ting å huske på
Uansett om du tar i bruk Wix eller Wordpress må du undersøke og legge til de generelle kravene for personvern og WCAG2 i landet du er fra. I Norge betyr dette personvernerklæring og støtte for tilgjengelighet på nett.
Nettside er en kostnad når den ligger ute og derfor har gratistilbydere som regel en "gratis-/lightversjon" med egen merkevare som reklame. For å bli kvitt reklamen koster det en årlig sum for drifting. Hvordan lage nettside gratis kan gjøres via verktøy som wix og wordpress, men for å skape en identitet rundt konseptet man ønsker å presentere til fokusgruppen burde man ha et design i bakhånd.
Sett i gang med nettside
Enten du velger Wix eller Wordpress, så er begge plattformene kraftige verktøy for å lage din egen nettside uten å måtte lære å programmere. Wix er ideell for de som ønsker en enkel løsning med fokus på brukervennlighet, mens Wordpress gir deg mer fleksibilitet og avanserte muligheter.
Uansett hvilken plattform du velger, er det viktig å ha klart for deg hva du ønsker å oppnå med nettsiden din. Gjør deg kjent med verktøyene og funksjonene plattformen tilbyr, og begynn å utforske mulighetene for å lage din egen unike nettside som reflekterer din visjon og stil. Lykke til!
Comments